Джерело: www.dniprotoday.com

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині».

На сьогодні у Дніпропетровській області 30 патронатних вихователів разом із помічниками надають 83 дітям послугу патронату — професійного догляду, виховання та реабілітації дітей, які тимчасово не можуть проживати у своїй сім’ї. Таке влаштування короткострокове — на кілька місяців, поки біологічні батьки долають скруту або на час пошуку дітям нової родини (прийомної сім’ї, усиновлення, опіки).

Десять патронатних сімей з’явилися в регіоні від початку року, ще стільки ж пройшли навчання.

Що необхідно зробити, аби сотні дітей на Дніпропетровщині виховувались у безпечному сімейному середовищі, а не потрапляли до інтернатів? Про це будемо говорити у форматі «живої книги».

Відкриватимуть захід заступник голови Дніпровської ОВА Надія Задорожна, начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко, начальник ССД Виконкому Криворізької міської ради Ірина Маруніч.

Коли: 18 жовтня, початок о 10:00.

Локація: м. Кривий Ріг, вулиця Славна, 6-А, Центр життєстійкості, ГО “Справжня надія”

У програмі «Живої книги» історії:

  • патронатних вихователів;
  • усиновлювачів, опікунів, батьки-вихователі;
  • представників громад, де розвивають послугу патронату та інші форми
  • сімейного виховання;
  • експертів з розвитку патронату.

На заході обговоримо:

  • стереотипи, які заважають людям стати патронатними вихователями,
  • прийомними батьками чи створювати дитячі будинки сімейного типу;
  • труднощі, до яких потрібно бути готовими під час адаптації дитини у новому оточенні;
  • фінансове забезпечення дітей, які перебувають під патронатом або в інших формах сімейного виховання.

Заходи із циклу «Живих книг» проходять впродовж жовтня в 12 областях України:

Львівській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській / м.Київ, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій.

Для участі у «Живій книзі» обов’язков попередня реєстрація до 17:00 17.10.2024.

Контактна особа: Юлія Бережна 098 034 45 52, Наталія Шкляр 098 254 33 01.

Довідково. Нині в Україні створені 378 патронатних сімей, під тимчасовим прихистком яких перебувають 765 дітей. Очікується, що завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який працюватиме півтора року з лютого 2024-го, кількість патронатних сімей в Україні зросте до 500. У проєкті беруть участь 184 громади з усієї країни, зокрема 9 громад Дніпропетровської області.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської Агенції Розвитку (ADA).

Також зверніть увагу на Східноукраїнський форум Рад ВПО відбудеться у Полтаві 17-18 жовтня.