Джерело: www.dniprotoday.com

Займання трави та очерету загрожують не лише природі. У ряді населених пунктів Дніпровщини через займання трави постраждали люди та їхнє майно.

Як повідомила пресслужба ДСНС у Дніпровщини, наразі в області триває період надзвичайної пожежної небезпеки. Щоб загасити масштабні займання, вогнеборцям доводиться задіювати резервну техніку та людей.

Тільки минулої доби в області сталося 182 пожежі на відкритих територіях. Рятувальники загасили 4 лісових пожежі, 153 займання сухостою та 25 займань куп сміття. 172 гектари наземних екосистем знищив вогонь.

…ситуація з пожежами в екосистемах катастрофічна, – пишуть у пресслужбі ДСНС.

Дніпропетровщина потерпає від займань трави: ситуація катастрофічна

Небезпечно не лише для природи

Пожежі в екосистемах мають жахливі наслідки для наволишнього середовища. У вогні гинуть сотні тварин та птахів, а спорожніле місце вигорілої рослинності займають шкідливі інвазивні види, такі як амброзія. Однак займання в екосистемах загрожують і людям. Так у ряді населених пунктів Дніпровщини вогонь пошкодив будинки та домоволодіння, а місцеві жителі через займання отримали травми.

  • У селі Новоіванівка Глеюватської сільської теріторіальної громади Криворізького району вогонь з екосистеми перекинувся на жилий сектор. Зайнялися будинки та подвір’я. Вогонь знищив гаражі, будинки, господарські споруди, літні кухні та гаражі. Травми отримали дві жінки.
  • У Новоолександрівській сільській громаді Дніпровського району вогонь із сухої трави перекинувся на господарські споруди, які вигоріли вщент. Пошкодило полум’я і будинок. Жінка 1946 року народження отримала опіки.
  • У селі Макроти Девіладівської громади Криворізького району зайнявся дах будинку.
  • За селом Слав’янка Синельниківського району через займання сухостою згоріли три вулики з бджолами.
  • У Кочерижках Вербівської громади Павлоградського району вогонь із сухої рослинності перекинувся на дах будівлі. На щастя – закинутої.
  • У Марганці, що в Нікопольському районі, вогонь з екосистеми перекинувся на 5 подвір’їв, а потім і будинки.
  • У селі Красне, що у Синельниківському районі, пожежа знищила не тільки суху рослинність, але й пошкодила три господарські споруди.
  • У Новоолександрівській громаді Дніпровського району під час займання сухої трави вогонь перекинувся на дві будівлі на території садового товариства.
  • Кривий Ріг не став винятком: через займання сухої трави на вулиці Нижній згоріла господарча споруда. 
  • У селах Башмачка та Малинівка, що у Дніпровському районі, згоріли шість господарчих споруд. Ще одну вогонь пошкодив.
  • У Соборному районі у Дніпрі вогонь перекинувся із сухостою на дві господарських споруди. 
  • Внаслідок займання очерету у селі Нерудсталь у господарської споруди спалахнув дах.
  • Пошкодив вогонь і п’ять господарських споруд у селі Панасівка Раївської сільської територіальної громади Синельниківського району.

Дніпропетровщина потерпає від займань трави: ситуація катастрофічна

Дніпропетровщина потерпає від займань трави: ситуація катастрофічна

Винна не тільки спека

Найчастішою причиною пожеж в екосистемах, на жаль, залишаються люди. Головним чином займання трави виникають через підпали сухої рослинності та сміття.

Нагадуємо: за підпал трави передбачена адміністративна, а у деяких випадках і кримінальна відповідальність. Не нехтуйте власною безпекою та безпекою інших! Будьте відповідальні. Дотримуйтеся правил пожежної безпеки та не паліть траву та сміття.

Пожежі на Дніпровщині

Займання на Дніпровщині, на жаль, часте явище. Так у ніч проти 13 серпня у Кривому Розі загорівся дах підприємства. На щастя, тоді ніхто не постраждав. Чого не скажеш про пожежу, що спалахнула у тому ж місті 17 липня: тоді загинуло двоє містян, ще дванадцять отримали поранення.

З початку серпня пожежна небезпека в області сягнула жахаючих масштабів. Так тільки 1 серпня рятувальники загасили 73 займання в екосистемах.

Нагадуємо, раніше ми писали про те, що в обласному центрі 22 липня загорівся автомобіль. На щастя, вогнеборці локалізували та загасили вогонь раніше, ніж він встигнув завдати більшої шкоди.