Джерело: www.dniprotoday.com

Через підроблені електронні рецепти зловмисники отримували компенсації від держави. Загалом було виписано понад 1,6 тисячі електронних рецептів на ліки.

Співробітники поліції Дніпра викрили масштабну схему шахрайства з використанням електронних рецептів. Зловмисники, серед яких був сімейний лікар, створили понад 200 фіктивних пацієнтів та отримали з державного бюджету понад 1 мільйон гривень компенсації. Про це повідомлено на сайті Головного управляння Національної поліції у Дніпровській області.

Як встановили слідчі, організатор злочинної групи, сімейний лікар, розробив детальний план. За допомогою медичної програми “HELSI” він, разом зі своїми спільниками, створював у системі облікові записи фіктивних пацієнтів, укладав з ними декларації та виписував електронні рецепти на ліки, які можна було отримати безкоштовно за програмою “Доступні ліки”.

Для створення фіктивних пацієнтів використовувалися реальні дані, взяті з відкритих джерел, зокрема з мережі Інтернет. Серед них були дані як живих людей, так і померлих. За даними слідства, загалом було виписано понад 1,6 тисячі електронних рецептів на ліки. Отримані кошти розподілялися між усіма членами злочинної групи.

Слідчі слідчого відділу відділення поліції № 5 Дніпровського РУП задокументували злочинну схему та викрили всіх причетних до неї осіб. За результатами проведених слідчих заходів лідеру та учасникам групи повідомлено про підозру за створення та участь в організованій злочинній групі, причетній до вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) та ч. 4, 5 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.